3D Development
Ontwikkeling

De ultieme gids voor Object Type Libraries (OTL) en Building Information Modeling (BIM).

Joris Hoogeboom begon zijn carrière bij Pàu nadat hij zijn MSc in Architectuur en Engineering had behaald aan de TU Delft. Door zijn passie voor innovatie kreeg hij bij Pàu een flexibele rol om innovatieve technologie zoals Blockchain, 3D, BIM, IoT, AI en gegevensbeheer in het algemeen uit te testen.

"Ik krijg vaak de vraag wat ik eigenlijk doe. Ben ik een ontwikkelaar, een ontwerper of een analist? Het is moeilijk uit te leggen in een paar woorden, maar ik hoop dat jullie na het lezen van deze blogpost een goed beeld hebben van wat ik doe en wat dat te maken heeft met 3D, gegevensbeheer en BIM. "
Joris Hoogeboom

Wat is BIM? 

Het analyseren, ontwikkelen, uitvoeren en beheren van constructiewerken is een complexe materie waarbij verschillende disciplines en stakeholders betrokken zijn. Een doeltreffende coördinatie is niet altijd zo eenvoudig. En net daar kan Building Information Modeling (BIM) bij helpen. Het is dan ook eigenlijk een 3D-model met toegevoegde gegevens/informatie, dat de basis vormt voor de samenwerking binnen een team gedurende de hele bouwcyclus. Naast dit model worden er ook afspraken gemaakt tussen de betrokken partijen over hoe de samenwerking moet verlopen en waar de verantwoordelijkheden liggen. Het resultaat? Meer efficiëntie en een beter risicobeheer.

BIM bij AWV 

BIM wordt al langer gebruikt in de bouwsector, maar is minder bekend in de infrastructuurwereld. Het Belgisch Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) dat de infrastructuur in Vlaanderen beheert, wil op dit vlak het voortouw nemen. In deze sector kan BIM een belangrijke toegevoegde waarde hebben voor alle betrokken partijen.

"Onze BIM-filosofie bestaat erin een enkele gegevensbron (een master data-model) te hebben voor de infrastructuur van onze Vlaamse wegen. Dat betekent dat we niet alleen een blauwdruk hebben van onze wegen, constructiewerken en wegwerkzaamheden voor lopende projecten en onderhoud, maar dat er ook een digitale samenwerking mogelijk is tussen alle deelnemers aan een bouwproject, zodat er efficiënter aan gewerkt kan worden. "
Natasha Blommaert, manager voor het BIM-AIM-programma bij AWV.

Object Type Library 

Om deze gegevensbron voor het hele AWV-portfolio op te bouwen en niet alleen voor elk project, is het belangrijk dat we dezelfde gegevenstaal spreken. Om dit te vergemakkelijken, heeft het AWV een Object Type Library ontwikkeld: een semantisch model dat gepubliceerd wordt als een open standaard die activa/infrastructuurobjecten in kaart brengt en definieert. Dat maakt het voor partners duidelijk hoe gegevens moeten worden aangeleverd en stelt het AWV ook in staat om de naleving te garanderen.

Implementatie

Dankzij de OTL- en BIM-overeenkomsten kunnen processen worden geautomatiseerd. Zo kunnen we bijvoorbeeld bij de oplevering van BIM-modellen de gegevens extraheren en controleren of deze voldoen aan de OTL. We gebruiken hiervoor onder andere het Autodesk Forge-cloudplatform voor automatische extractie. Dankzij dit platform kunnen de 3D-modellen ook in je browser worden bekeken. We integreren deze Force-viewer in onze applicaties om de 3D-geometrie weer te geven en context te creëren. Op die manier wordt het beheer van infrastructuuractiva veel visueler. Om nog meer mogelijkheden op technisch vlak te ontdekken en te onderzoeken, namen we in Londen deel aan een Autodesk Forge Accelerator. Een Forge Accelerator biedt ontwikkelaars een week lang de mogelijkheid om intensief aan een project naar keuze te werken met hulp en ondersteuning van en opleiding door het internationale Forge-team van Autodesk.

Wil je meer weten over Autodesk Forge en Javascript ontwikkeling?

Dat is uiteraard een complex onderwerp waar niet noodzakelijk al een blauwdruk voor is. Mijn rol bestaat erin om dit te analyseren en te onderzoeken in combinatie met praktijkgerichte prototypes en aan ontwikkeling te doen op het vlak van gegevensextractie en -weergave. Door deze analyse te combineren met prototypering, kunnen we itereren en de bouwstenen leveren voor onze interne digitale producten.

Hoe kan Pàu helpen?

Vaak beginnen we dit proces met een Discovery Workshop om beter te begrijpen wat uw behoeften zijn voor uw digitale roadmap.  Waarom boekt u niet uw eigen Discovery Workshop en gaat u meteen aan de slag? Neem gewoon contact met ons op en wij zorgen voor de rest.

Ben ik een ontwikkelaar, een ontwerper, of een analist? Het is nogal moeilijk om dit uit te leggen in een paar zinnen...
Joris Hoogeboom - Expert Lead
NEEM CONTACT OP MET JORIS

Benieuwd naar meer?

Joris en andere Pàu experten staan klaar om je te adviseren en al je vragen te beantwoorden. 

Joris Hoogeboom - Expert Lead
Contact
Pàu NV
BE 0834 918 887
Frankrijklei 115, 2000 Antwerpen
info@pàu.be
logo baanBrekendeWerkgever 2022