designs could code
Ontwikkeling
Strategie
UX ontwerp

Wat als designers zouden kunnen coderen?

Digitale producten spelen een grote rol in ons dagelijks leven. De samenwerking tussen designer en developer is steeds belangrijker geworden. De opkomst van digitale platformen, websites en mobiele applicaties leidt tot een toenemende vraag naar designers die kunnen coderen. Hoewel de rollen van deze twee disciplines traditioneel gescheiden zijn, kunnen designers veel voordeel halen uit het leren van code.

Stel je voor dat je dezelfde taal kunt spreken als je developer buddies en elkaars perspectief kunt begrijpen zonder dat je een vertaler nodig hebt! Door te leren coderen is deze taalbarrière weg. Het maakt communicatie en samenwerking aan een project een stuk eenvoudiger en in plaats van alleen visuele specificaties aan te leveren, kunnen designers die code begrijpen ook technische vereisten, beperkingen en mogelijkheden bespreken. Zo kunnen ze samenwerken om de beste oplossing voor een bepaald ontwerp probleem te vinden en een product te creëren dat zowel visueel aantrekkelijk als technisch haalbaar is.

Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Een ander voordeel voor ontwerpers die leren coderen is de mogelijkheid om sneller prototypes en mockups te maken. Met een basis van programmeren, kunnen designers hun ontwerpen van concept naar werkelijkheid brengen zonder afhankelijk te zijn van developers om hun ideeën te implementeren. Dit maakt een snellere iteratie en het testen van design concepten mogelijk en het elimineert de noodzaak van een handover tussen designers en developers. Bovendien maakt dit het hele process meer efficiënt.

Designers die code begrijpen, kunnen ook een meer inclusieve gebruikerservaringen garanderen door veelvoorkomende fouten te voorkomen. Zonder kennis van code zijn designers zich misschien niet bewust van het belang van bepaalde toegankelijkheidsfuncties. Als men begrijpt hoe deze functies werken, kunnen ontwerpers ervoor zorgen dat hun designs inclusief zijn voor gebruikers met visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen. Dit voorkomt fouten zoals het vergeten om een alt tekst te schrijven voor afbeeldingen, waardoor het digitale product minder toegankelijk is voor gebruikers met screenreaders. Kortom kan het begrijpen van code designers helpen om ontwerpen te creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook inclusief en toegankelijk zijn voor alle gebruikers.

Laten we de arbeidsmarkt niet vergeten! Kennis van code kan meer kansen bieden voor designers. Aangezien digitale projecten steeds meer kennis vereisen van zowel design als code, zal er veel meer vraag zijn naar designers met deze vaardigheden. Het leren van code kan ook deuren openen voor nieuwe job mogelijkheden, zoals front-end development, prototyping en zelfs productmanagement. Deze hybride profielen worden uiteindelijk meer veelzijdige en waardevolle werknemers die een breder scala van verantwoordelijkheden binnen de organisatie kunnen opnemen.

Hoewel het niet essentieel is voor designers om te coderen, kan het een groot   voordeel bieden voor zowel het ontwerpproces als de carrière van de designer. Leren coderen kan de samenwerking met developers verbeteren, het ontwerpproces versnellen, betere gebruikerservaringen creëren, de noodzaak voor het handover-proces elimineren en meer jobmogelijkheden bieden. Met het steeds groeiende digitale landschap, zullen designers die kunnen coderen beter in staat zijn om het digitale ecosysteem te navigeren. Eveneens kan het helpen om betere producten te creëren die aan de behoeften van zowel bedrijven als gebruikers voldoen.

Wij zetten de gebruikerservaring centraal met behoud van een pragmatische aanpak in relatie tot de technische en zakelijke context!
PEOPLE FIRST.
NEEM CONTACT OP MET JENS

Benieuwd naar meer?

Jens en andere Pàu experten staan klaar om je te adviseren en al je vragen te beantwoorden. 

 Jens Van den Nieuwenhuysen
Contact
Pàu NV
BE 0834 918 887
Frankrijklei 115, 2000 Antwerpen
info@pàu.be
logo baanBrekendeWerkgever 2022