Design Systems
UX ontwerp

Wat is een Design System en waarom is het goed voor uw bedrijf?

Wat is een Design system?

Een Design system is een verzameling van herbruikbare assets, en hun richtlijnen, die het mogelijk maken om snel een product te ontwikkelen (of te innoveren).

"A design system is basically the story of how an organisation builds a product "
Brad Frost

Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen een UI Library en een Design System. Een UI library is geen design systeem, maar het kan voor een organisatie alvast een startpunt zijn.

Waarom een Design system?

De snelheid om nieuwe producten te ontwikkelen verhoogt significant

Een Design system kan beschouwd worden als een doos bouwblokken met een plan of richtlijnen erbij. Deze elementen zijn klaar ter beschikking om te gebruiken, met een resultaat in de lijn van de andere producten. Ook de flow van concept naar productie wordt veel korter door hergebruiken van bestaande elementen.

Dit betekent echter absoluut niet dat een Design system een rem op innovatie is: een goed opgezet en beheerd Design System (en bijhorende workflows) laat altijd voldoende ruimte voor aanpassing en uitbreiding.

Consistentie en herkenbaarheid verbeteren de gebruikerservaring

Eén van de basisprincipes van UX is consistentie. Eenzelfde actie heeft steeds hetzelfde gevolg, een gebruiker weet wat die kan verwachten. Een Design System documenteert deze acties en hun gevolgen, en draagt zodoende sterk bij aan een consistente gebruikerservaring. Consistentie kan overigens steeds uitgebreid en vervolledigd worden aan de hand van feedback van gebruikers.

Daarnaast is ook de herkenbaarheid belangrijk. Het creëert vertrouwen als het gezicht van je merk steeds herkenbaar en consistent in beeld gebracht wordt.

Omvat alle touchpoints

Een Design System beperkt zich niet tot enkel “de website”, maar tot alle touchpoints. Meest voor de hand liggend zijn natuurlijk mobiele versies, maar ook apps (iOS en Android), denk daarnaast ook aan de vertaling van online naar print (of vice versa). Heeft jouw merk bijvoorbeeld daarnaast ook nog fysieke winkels, TV campagnes,... dan moet de integratie hiervan in je Design System ook bekeken worden. Kan dit niet in een eerste initiële fase, dan moet het wel meegenomen worden in een volgende.

"  Het gebruik van een goed opgezet Design system levert snelheid, consistentie en herkenbaarheid op   "
Kim Van haver

Pàu helpt deze klanten met een Design System

Mediahuis

Bij Mediahuis bouwt en onderhoudt een team van twee UX designers, drie UI designers en twee Front End developers een design systeem voor alle nieuwsmerken van de organisatie. Een uitdagende klus, want door de multimerken omgeving waarin Mediahuis zich bevindt moet het design systeem out of the box multi branding ondersteunen.

Het aanpassingsvermogen is dan ook de grootste troef van het systeem en meteen ook de reden waarom het kindje werd gedoopt onder de naam Chameleon. Het design systeem gaat als een echte kameleon op in de (nieuws)context waarin het zich bevindt.

J&J

Janssen Medical Cloud (JMC) is een platform waarop zorgverleners, dokters en andere medische beroepsbeoefenaren Janssen-gerelateerde informatie kunnen vinden en gebruik kunnen maken van diensten die Janssen aanbiedt.

De uitdaging is om een Design System te bouwen dat aan noden moet voldoen van veel landen. Het ultieme doel is om het proces te stroomlijnen en een snellere “speed to market” te kunnen realiseren voor nieuwe content. Landen maken namelijk gebruik van lokale design agencies om pagina’s en content te ontwerpen voor JMC.

De eerste versie van het Design System heeft al een deel van deze noden ingevuld. Agencies weten nu perfect met welke “blokken” ze hun pagina’s en layouts kunnen bouwen, en denken zelfs mee over nieuwe mogelijke componenten. Dit heeft de speed to market van idee naar productie al vele malen versneld.

Wat kan Pàu voor jou doen?

Je weet niet waar te beginnen? De UX experts van Pàu kunnen jou helpen met een Design system, dat is afgestemd op de specifieke noden van jouw bedrijf.

Mensgedreven organisaties nemen het voortouw 
PEOPLE FIRST.
NEEM CONTACT OP MET LILY

Benieuwd naar meer?

Lily en andere Pàu experten staan klaar om je te adviseren en al je vragen te beantwoorden. 

Lily
Contact
Pàu NV
BE 0834 918 887
Frankrijklei 115, 2000 Antwerpen
info@pàu.be
logo baanBrekendeWerkgever 2022